Dieta wysokobiałkowa

Autorem artykułu jest Eda



Dieta wysokobiałkowa nie jest zwykłą dieta, ale kompleksowym planem żywienia, dzięki któremu nie tylko stracimy na wadzę, ale również nie naruszymy równowagi naszego organizmu. Jak sama nazwa wskazuje polega na dostarczaniu organizmowi dużej ilości białek.

Dieta wysokobiałkowa składa się z czterech etapów:

I etap to faza ataku

Trwa przez 5 dni, zakłada spożywanie produktów z dużą ilością protein. Należy jeść wtedy chude mięso, najlepiej pieczone w piekarniku, można również jeść chudą szynkę, owoce morza, ryby oraz jajka. Nie wolno zapominać o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów (przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie).

II etap to faza naprzemienna

Nie ma określonego czasu trwania. Kończy się z osiągnięciem wymarzonej wagi. Na tym etapie łączy się pokarmy z fazy ataku z warzywami takimi jak pomidory, ogórki, szpinak, szparagi, ale również wieloma innymi. Istotnym elementem tej części diety jest pamiętanie o naprzemiennym jedzeniu. Przede wszystkim chodzi o to, by jednego dnia jeść potrawy z warzywami a innego dnia – bez.

III etap to faza utrwalania zdobytej wagi

Czas trwania zależy od utraconej wagi: na zgubiony 1kg przypada 10 dni. W tym okresie mamy dążyć do stabilizacji wagi i uniknięcia niepotrzebnego, a nawet niezdrowego dla organizmu efektu jo-jo. Należy być szczególnie ostrożnym i pamiętać, by chociaż raz w tygodniu jeść zgodnie z zaleceniami fazy ataku. Można wzbogacić nasze menu o żółty ser oraz owoce (z wyjątkiem winogron, bananów i czereśni).

IV etap to faza definitywnego ustabilizowania wagi

Na tym etapie powraca się do dawnych nawyków żywieniowych i tylko raz w tygodniu stosuje się zalecenia diety wysokobiałkowej. Należy również codziennie jeść trzy łyżeczki otrąb owsianych.

---

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl